Nieuws

Gerard Haasjes: 'Heb me gefocust op de Cup'

16 september 2019

Tot de eindsprint van de Ronde van het Villapark was de VIRO Criterium Cup Twente voor amateurs dit jaar spannend. Na drie tussensprints in de finalewedstrijd in Nijverdal stonden Edwin Wielink en Gerard Haasjes allebei op 133 punten. De eindsprint moest dan ook de doorslag geven en die viel uit in het voordeel van Wielink. "Ik vind het een mooi klassement", kijkt Haasjes er nu op terug. "Dit jaar zag ik hem voor het eerst en heb ik me er echt op gefocust."

Veertien punten. Dat was het verschil tussen Haasjes en Wielink, voorafgaand aan de laatste koers. Heini Koornberg, die in de eindsprint helaas ten val kwam en daardoor nog zakte naar de zesde plaats in het klassement, stond op elf punten van de koploper. "Ik heb vooral naar mezelf gekeken", vertelt Haasjes. "Eerst waren die drie tussensprints. Die liepen heel goed. Ik voelde zoveel macht in die sprints en pakte de eerste twee ook vrij gemakkelijk."

In de derde sprint kostte het iets meer moeite, maar bleef Haasjes zijn concurrenten wel voor. "Die laatste keer reed er één renner vooruit en pakte ik vier in plaats van zes punten. Je raakt op het laatst het overzicht ook een beetje kwijt, omdat er alleen maar gedemarreerd werd. Dan probeer je er wel scherp op te zijn dat er geen renners gaan rijden die kort staan in het klassement. Je wil wat rust creëren. Twee jongens reden uiteindelijk nog vooruit. Er reden steeds renners weg en dan maak je de keus om wel of niet te rijden. Edwin zat in mijn wiel. Ik probeerde een beetje te bluffen, maar hij trapte er niet in."

Goede uitgangspositie
Uiteindelijk kon Haasjes leven met zijn tweede plaats en keek hij terug op een mooie VIRO Criterium Cup Twente. "Uit principe rijd ik niet op zondag, waardoor ik al snel een wedstrijd miste. In Rijssen was ik direct al tweede en had ik gelijk een goede uitgangspositie. Toen was Geerdink een geduchte concurrent, maar die heeft vanwege het mountainbiken en een vakantie wedstrijden gemist. Als het op een sprint aankwam had ik aan hem een heel sterke tegenstander."

'Keek al twee maanden uit naar deze wedstrijden'
Zonder Geerdink dienden zich echter andere concurrenten aan. Maar dat is niet waar Haasjes zelf de focus op legde. "Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk punten te pakken en dan zou ik het aan het einde van de rit wel zien. Ik keek al twee maanden uit naar deze wedstrijden, met die tussensprints. Van mij mochten het er nog wel wat meer zijn. Hopelijk ben ik volgend jaar ook weer terug. Dat zal ook een beetje aan het promotiereglement liggen. Misschien dat ik dan ook bij de elite rijd, maar dat zien we dan wel."

Foto: Haasjes in het rood met blauw van WV de Noordwesthoek.