Nieuws

Jelle Johannink: 'Was een ideaal scenario'

13 september 2019

Zaterdag wordt in Nijverdal de finalewedstrijd van de VIRO Criterium Cup Twente verreden voor de amateurs mannen. Met vier renners binnen vijftien punten van elkaar, kan het niet anders dan dat het in de Ronde van het Villapark een spannend slot wordt. Een kleine week geleden sloten de elite/beloften hun klassement al af in Goor. Jelle Johannink was de eindwinnaar. "Ik vond het super mooi om de VIRO Criterium Cup Twente te rijden."

Voor de Ronde van Goor hadden de elite/beloften de wielerrondes van Oldenzaal en Borne al gereden. Sybren Welling was de eerste leider, Johannink nam de trui in Borne van hem over. "Ik had zondag nog een belangrijke wedstrijd, de Eurode Omloop. De ploegleiding zei me ook om zo zuinig mogelijk te rijden", kijkt de uiteindelijke eindwinnaar terug. "Op een gegeven moment reed er een kopgroep van drie weg, met daarin mijn ploeggenoot Arjan Hofman. Dat was eigenlijk een ideaal scenario."

De drie koplopers wisten uiteindelijk een ronde voorsprong te pakken. "Voor het klassement was die groep niet echt een bedreiging, dus toen konden we in het peloton redelijk zuinig rijden. Dat kwam ook wel doordat het nat was, waardoor het ook redelijk glad was. Ik ging zelf ook nog bijna onderuit in een bocht. Er was een tussensprint, dus ik remde iets te laat. Daarna was het slim de puntjes pakken en ik wist dat als ik bij de eerste tien zou zitten, het binnen was. Het was eigenlijk alleen Sybren Welling waar ik op lette. Bij de eerste tussensprint had ik de volle buit. Daarna zat ik telkens wel in de punten, waardoor ik wel wist dat het redelijk zeker was."

'Promotieregeling kan zorgen voor meer elite renners'
Johannink vond het mooi om de criteriums in eigen regio weer te rijden. "Het waren dit jaar drie wedstrijden", aldus de coureur uit Denekamp. "Dat zouden er wat mij betreft wel weer wat meer mogen zijn. De promotieregeling zou er ook voor kunnen zorgen dat er in de elite criteriums straks ook meer renners starten. De betere amateurs komen namelijk bij de elite terecht en die rijden niet allemaal bij clubs waar ze klassiekers rijden of kiezen er zelf voor om die niet te rijden. Ik denk dat je volgend jaar een stuk meer criteriumrijders terug zal zien. En ook mij gaan ze zeker terugzien in deze wedstrijden."

Ronde van het Villapark
Waar de elite/beloften mannen en de vrouwen hun klassement dus verreden hebben, rijden de amateurs zaterdag nog de Ronde van het Villapark. Edwin Wielink, die wij deze vrijdag feliciteren met zijn 40e verjaardag, gaat als leider van start. Het verschil tussen hem en Gert-Jan Veltkamp is slechts vijf punten, maar door de promotieregeling mag Veltkamp niet starten. Heini Koornberg en Gerard Haasjes liggen met een achterstand van resectievelijk elf en veertien punten echter op de loer. Om 15.45 uur starten de amateurs op het lastige rondje, waar volgend jaar de NK jeugdwielrennen worden georganiseerd.

Foto: Sportfoto.nl: Jelle Johannink