Nieuws

Tessa Neefjes: 'Twentse criteriums erg leuk'

5 juli 2019

De VIRO Criterium Cup Twente gaat zaterdag verder met de Ronde van Twente. Voor de amateurs wordt dat alweer de vierde wedstrijd om het klassement, maar voor de vrouwen is het de eerste. Een opvallende deelneemster bij de vrouwen is Tessa Neefjes. De oud-Nederlands kampioene bij de elite vrouwen zonder contract komt namelijk helemaal uit Wervershoof. Al voor het derde jaar op rij. "Ik vind alle rondjes in Twente leuk en de sfeer is ook overal erg goed."

Van Wervershoof, in de regio West Friesland, naar Twente. Het is toch zo’n twee uur rijden voor een criterium. Neefjes doet het met veel plezier, sinds ze in 2017 met toeval met de VIRO Criterium Cup Twente in aanraking kwam. "Twee jaar geleden zag ik de Ronde van Borne op de kalender staan en toevallig waren mijn opa en om daar een aantal dagen", vertelt ze. "Toen dacht ik; daar ga ik naartoe. Het bleek ook een super mooie omgeving om te trainen."

Het was vervolgens niet het enige waarvoor Neefjes een jaar later terug zou komen en alle wedstrijden in de VIRO Criterium Cup Twente besloot te rijden. "In Borne bleek het een super gezellig rondje te zijn, met overal mensen langs het parcours. Ik vond die sfeer super tof. Daarom ben ik ook de andere wedstrijden gaan rijden en het bleek wel dat ik eigenlijk alle rondjes leuk vind. Het zijn geen saaie vierkantjes, maar rondes met bochtjes en wat technische stukken. Daarnaast is de sfeer overal goed, met leuk publiek."

'Sterkeren komen vanzelf naar voren'
Dit seizoen won Neefjes al twee keer en dan te bedenken dat ze van ver komt, want bijna drie jaar geleden zag het er heel anders uit. Tijdens een training in de Ardennen, in augustus 2016, reed ze frontaal tegen een vrachtwagen die haar op haar weghelft tegemoet kwam. Het gevolg; een groot aantal botbreuken. "Ik merk in de grotere wedstrijden dat het in het peloton soms nog wat lastig is, maar juist dit soort criteriums liggen me wel. Als ik de waardes in mijn trainingen zie, dan moet ik betere uitslagen kunnen gaan rijden. Daar ga ik voor. Het voordeel in criteriums is dat het ook meer op een lint gaat. Dan kun je niet schuilen in het peloton en komen de sterkeren vanzelf naar voren."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Als het aan de 22-jarige Noord-Hollandse ligt, doet ze in Enter ook mee om de winst. En vervolgens in de VIRO Criterium Cup Twente als het gaat om de eindzege. "Dat klassement biedt een extra perspectief. Ik doe het niet om het prijzengeld. Dat is leuk meegenomen, maar wat ik vooral leuk vind is dat je meerdere keren goed moet zijn. Ik wil er dit jaar in de drie wedstrijden van gaan genieten, maar ik ga ook voor de winst."

'Wil graag eens solo winnen'
Daarbij moet ze dan dus eerst punten gaan scoren in Enter zaterdag. Wat verwacht Neefjes daarvan? "Ik heb een paar jaar terug al eens in Enter gereden", vertelt de renster van het Swabo Women Development Team. "Toen vond ik het een leuk rondjes. Deze week ging het heel lekker, dus ik ben benieuwd. Het liefste rijd ik in een wedstrijd weg met een groepje, want een massasprint hoeft voor mij niet. In zo’n klein groepje kan ik een sprint ook winnen. Maar ik wil eigenlijk ook sowieso nog graag eens ergens solo winnen, door meerdere ronden alleen op kop vooruit te rijden. Dat is me nog nooit gelukt."

Druk programma in Enter
De Ronde van Enter wordt zaterdag in combinatie met de Ronde van Twente verreden en kent een zeer uitgebreid programma. Om 16.15 uur klinkt het startschot van de vrouwenwedstrijd in de VIRO Criterium Cup Twente en om 19.30 uur van de amateurs mannen. Tussendoor wordt ook nog een dikke banden race verreden. De Ronde van Twente voor nieuwelingen start om 13.00 uur en finisht rond 15.00 uur, de klassieker voor junioren start om 16.00 uur en finisht rond 19.15 uur. Ook is er om 13.16 uur nog een hardloopwedstrijd genaamd Rondom de Lee.

Foto's: Hans Steekers