Nieuws

Borghuis klaar voor koers in zijn Rijssen

29 april 2019

Hij greep op Koningsdag in Almelo net naast het podium, maar met zijn vierde plaats benadrukte Henk Jan Borghuis zaterdag nog maar eens dat hij vrijdag één van de favorieten is in Dwas duur Riessen. Niet voor niets. Voor de oud-Rijssense renner van het P&K Cyclingteam is het immers zijn 'thuiswedstrijd'. "Ik ben heel blij dat Dwas duur Riessen vorig jaar op de kalender is gekomen en kijk er naar uit om te rijden."

Bij de amateurs is Borghuis geen onbekende. Hoewel hij in 2018 de Koningsronde van Almelo nog won, reed hij vorig seizoen toch wat minder wedstrijden dan een jaar eerder. "Maar ik dit jaar weer serieus aan het trainen geslagen en met de vorm zit het goed", zo vertelt de 35-jarige coureur die enkele jaren geleden zijn geboorteplaats verruilde voor Nijverdal.

Borghuis verwacht met het Cyclingteam P&K, dat ook afkomstig is uit Rijssen, goede zaken te kunnen doen in de thuiswedstrijd. "Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door jongens die terugkwamen van de elite. Dit jaar zijn wij als ploeg wat sterker geworden, dus als team gaan we zeker voor het podium. We hebben meerdere renners die dat kunnen. Daar ben ik er zelf één van, maar ook Patrice Slagman is in goede vorm en onze nieuwe leden Geerd Dannenberg en Rudi Jansen kunnen hoge ogen gooien."

'Meer focus op Amateurs geweldig'
De koersen in de VIRO Criterium Cup Twente reed Borghuis de afgelopen jaren niet vaak. Daar komt verandering in. "Dat de VIRO Criterium Cup Twente nu ook meer focus op de amteurs heeft vind ik geweldig. Al jaren vonden we het jammer dat heel veel koersen echt voor de elite waren. Dan kunnen wij, met fulltime werk, gewoon net niet meekomen."

'Veel van de koersen rijden'
Van de zeven wedstrijden om het klassement rijden de amateurs er drie met de elite, maar dus ook zeven puur met hun eigen categorie. Dwas duur Riessen is daar de eerste van. "Die koersen en een eigen klassement voor ons, vind ik een mooi initiatief. Ik zal ook zeker veel van de koersen gaan rijden. Daarbij kijk ik uit naar vrijdag, maar bijvoorbeeld ook naar de Ronde van Markelo. Daar hebben ze er dit jaar een kleine omloop van gemaakt, voor de amateurs. Het is leuk om op zo'n parcours te rijden en ik denk dat het voor ons ook een aanwinst is."

Foto: Borghuis won in 2018 de Koningsronde van Almelo