Nieuws

Dwas duur Riessen bouwt aan de toekomst

25 april 2019

De wielerkoers Dwas duur Riessen werd vorig jaar voor het eerst verreden. Na enkele jaren afwezigheid keerde de Ronde van Rijssen, hetzij onder een andere naam, daarmee terug op de kalender. Nu de VIRO Criterium Cup Twente de amateurs dit jaar een meer nadrukkelijke rol heeft gegeven, is het criterium ook toegetreden. "Nu er ook echt een klassement voor de amateurs is en meerdere wedstrijden alleen voor deze categorie, treden wij graag toe."

Aan het woord zijn de broers Arjan en Willard Paalman. De laatste heeft net de Ronde van de Vijver in Hengelo gereden als hij vertelt over hun eigen koers, terwijl Arjan als toeschouwer langs de kant stond. "Vorig jaar hebben we de koers voor het eerst georganiseerd", vertelt Arjan. "We vonden dat de Ronde van Rijssen toch echt weer terug moest komen en dat die naar het centrum moest."

In het verleden werd de Ronde van Rijssen ruim vijfentwintig jaar georganiseerd, maar de afgelopen jaren dus niet meer. "De mannen die het organiseerden zijn er mee gestopt", aldus Willard. "We wilden het toen al overnemen, maar het kon eerst niet in het centrum. Toen hebben we een jaar gewacht en het toch voor elkaar gekregen. Dat is ook het mooiste qua publiek en sfeer."

Dwars duur Riessen wordt op vrijdag 3 mei georganiseerd, aan de vooravond van de Ronde van Overijssel. Dat is geen toeval. "We organiseren het in combinatie met de Ronde van Overijssel", vertelt Arjan. Willard vult aan: "Door die samenwerking liepen we vorig jaar ook niet tegen veel problemen aan. De jurywagen, het geluid, et cetera kun je allemaal samen regelen."

Uitbreiding
Vooralsnog bestaat het evenement uit één wedstrijd, de koers voor de amateurs. Dat zou in de toekomst wellicht anders kunnen worden. Arjan: "We willen wel meer wedstrijden, maar we kunnen in verband met de middenstand niet vroeger starten en het is wel vroeg donker, dus veel wielerwedstrijden organiseren kan ook niet. We hebben ook gekeken naar een hardloopwedstrijd, in samenwerking met AV Rijssen. Dat is er nu nog niet van gekomen, maar zou voor volgend jaar wel een optie zijn."

Toegetreden tot de VIRO Criterium Cup Twente
De grootste vernieuwing is dit jaar dus het toetreden tot de VIRO Criterium Cup Twente. "We wilden bij de VIRO Criterium Cup Twente als die voor amateurs zou zijn", zegt Willard. "In onze ogen deden wij, als amateurs, vaak niet mee. Dat wordt nu anders, nu vier van de zeven wedstrijden echt alleen voor amateurs zijn."